24. říjen

Bramat - automat na zeleninu

Reference
Obrázek článku

Začátkem října byl v Brně Řečkovicích spuštěn automat na zeleninu BRAMAT, který je první svého druhu v České republice. Umožňuje obyvatelům města si koupit místní čerstvou zeleninu 24 hodin denně. O tom tento týden informovalo zpravodajství Události v regionech na ČT24. Více uvidíte v přiloženém videu níže.

Samotný provoz výdejního automatu vnímá provozovatel především jako další službu lidem. Nejenom že dá obyvatelům města možnost si nakoupit čerstvou zeleninu z místních zdrojů, ale umožní i místním pěstitelům prodávat své plodiny snadno a napřímo spotřebiteli. Výdejní automat je přizpůsoben k nepřetržitému prodeji zeleniny. Je zde udržována klimatizací konstantní teplota a řídicí systém hlídá skladové zásoby nabalíkované zeleniny, kterou mimo jiné ukazuje i na displeji automatu. Provozovatel daného automatu tedy ví, kdy má danou zeleninu doplnit. Na řídicí systém je též navázána naše platební technologie. A tak po výběru dané plodiny můžete na displeji automatu snadno zaplatit i platební kartou. Do výdejních automatů jsme integrovali bezobslužný platební terminál iUC180, s přímou komunikací přes řídící systém ECR2 protokol. Tento platební terminál umožňuje bezkontaktní platby bez nutnosti ověření PINu, jelikož částky zde nepřesáhnou 500 Kč. Nyní ve výdejním automatu na ulici Kolaříkova v Brně najdete brambory, cibuli a česnek od místních pěstitelů. Toto lze samozřejmě rozšířit dle sezóny a aktuální poptávky zákazníků. Zájem je i o tzv. polévkový balíček zeleniny.

Společnost DriConSta s.r.o., která výdejní automat vyrobila a provozuje, má v plánu jejich rozšíření do dalších městských části Brna. V blízké době bude další automat zprovozněn v Brně Kohoutovicích. Do budoucna společnost uvažuje i o tom, že by své BRAMATY pronajímala či prodávala jednotlivým zemědělcům, kterým by plně nahrazovali přímý prodej na tržnicích či nevýhodný výkup do sítí supermarketů. 

Brnem to jistě nekončí. Takže oblíbené automaty na zeleninu naleznete časem i v dalších městech, a to doplněné o možnost platby kartou. Rádi propojujeme naše platební technologie s novými inovativními projekty a jistě BRAMAT nebude posledním. Pokud chystáte zajímavý projekt a chcete jej rozšířit o platbu kartou jistě nás kontaktujte. Více informací najdete v sekci Vending