15. březen

Elektromobilita v areálu Nové Zbrojovky Brno

Případové studie
Obrázek článku

Naše první instalace platební technologie do nabíjecích stanic.

Na začátku roku 2021 se naší společnosti podařilo navázat spolupráci s významným obchodním partnerem z hlediska elektromobility, společností CDS CARS s.r.o. V poměrně krátkém čase integroval její vývojový tým komunikační protokol terminálu, otestoval propojení a již v březnu jsme přistoupili k první instalaci platební technologie do nabíjecích stanic elektromobility v areálu Nové Zbrojovky u budovy ZET.office. A tím jsme vkročili do nové, velice zajímavé oblasti integrací platebních terminálů – Elektromobility.

Obrázek článku

Moderní areál i technologie

V současné době je u budovy ZET.office 6 parkovacích stání, kde je každé dvojici přiřazen jeden nabíjecí stojan se dvěma postranními konektory. Řešení je jednoduché a elegantní. Nijak nenarušuje ráz nově vznikajícího areálu a současně zapadá do moderního prostředí, kterým bezesporu Nová Zbrojovka je. Návštěvníci a zaměstnanci sídlících společností tak mají možnost nabíjet svůj elektromobil na každém stojanu zvlášť, a to pomocí vlastních RFID karet či nově i prostřednictvím bezkontaktních platebních karet. A zaměstnavatelé tak mohou mít pro své zaměstnance k dispozici zajímavý firemní benefit – elektromobilitu. Není žádným tajemstvím, že v rámci prodeje nových vozů tvoří většinu českého trhu firemní zákazníci – v roce 2020 zamířilo celých 74 % nových prodaných vozů do českých firem.

Jak to funguje?

Nabití elektromobilu zvládne každý přímo na parkovacím stání. Před samotným nabitím je nutné na hlavním platebním modulu vybrat stojan, který chcete pro nabití elektromobilu využít. Tím zároveň aktivujete platbu kartou v hodnotě 500 Kč, kterou můžete provést na bezobslužném platebním terminálu Ingenico iUC180B. Po dokončení online platební transakce je zákazníkovi umožněno nabití vozidla.

Obrázek článku

Výhody nabíjecích stanic

Obecně lze říct, že počet míst k nabíjení elektromobilů výrazně přibývá. Jednotliví provozovatelé nabíjecích stanic, jako společnost E.ON, mají pro své zákazníky i mapu míst, kde lze elektrickou energii čerpat a jakým typem nabíječky. Zákazník si je schopen jednoduše spočítat, za jak dlouho daná nabíječka elektromobil nabije. K určení této doby stačí znát kapacitu baterie svého elektromobilu a výkon nabíječky v kWh. První hodnota se vydělí druhou a výsledkem je doba, za kterou se baterie elektromobilu zcela nabije. Pro porovnání, v domácím prostředí je doba nabíjení cca 6 hodin. Zatímco u vybraných dobíjecích stanic je schopen zákazník již po 1 hodině odjíždět s plně nabitou baterií. Příkladem jsou třeba dobíjecí stanice na Letišti Brno nebo v areálu čerpací stanice Benzina ve Vystrkově u Humpolce, kde je též nasazena naše platební technologie.

Více informací k integraci platebních terminálů do nabíjecích stojanů najdete v sekci Nabíjecí stanice.

Obrázek článku