15. listopad

Rozšíření dobíjecích stanic o platební terminál

Případové studie

Rozšiřte vaše nabíjecí stanice o bezhotovostní platby a zjednodušíte tak nabíjení pro všechny vaše zákazníky. Navíc již budete připraveni na budoucí změny v legislativě.

Bezhotovostní platby u dobíjecích stanic jsou velkým tématem jejich provozovatelů i výrobců. Díky technickému řešení dobíjecích stanic se standardně umožňuje zákazníkům platit přes různé mobilní aplikace, nebo má zákazník smlouvu s konkrétním poskytovatelem dobíjení a ten mu umožní fakturaci za určité období. U této možnosti se nejčastěji využívají různé věrnostní nabíjecí karty či čipy, které zákazník využije pro aktivaci dobíjecí stanice. Ale to má svá úskalí, když chce uživatel dobíjet svůj vůz, musí se zpravidla registrovat u každého poskytovatele dobíjecí stanice zvlášť.

Co když zákazník nechce platit skrz platební bránu v mobilní aplikaci nebo se nechce registrovat u všech poskytovatelů dobíjecích stanic? 

Volbu dobíjet bez aplikace nebo registrace chtějí využít převážně projíždějící nadšenci elektromobility, ale může se jednat i o místní uživatele, kteří se nechtějí registrovat nebo instalovat další z mnoha aplikací do svého telefonu. V tom případě je nejjednodušší volbou využít platbu na dobíjecí stanici pomocí bezobslužného platebního terminálu.

V okolních státech se aktuálně odsouhlasili legislativní změny, díky kterým bude nutné mít u každé veřejné dobíjecí stanice připojený platební terminál. Je otázkou času, kdy můžeme očekávat podobné legislativní změny i na území České republiky či Slovenska. V tomto případě bude nutné vyřešit mnoho záležitostí týkajících se integrace platebního terminálu a povinnosti vydat koncovému zákazníkovi daňový doklad z uskutečněného nabíjení. Takové integrace zaberou nějaký čas, a tak je více než vhodné se na tuto situaci začít připravovat už nyní. Jako dodavatel platebních technologií zaznamenáváme, že tento fakt již řeší velcí provozovatelé dobíjecích stanic. Platební terminály již začínají integrovat, aby byli připraveni ve chvíli, kdy i u nás tyto legislativní změny udeří a mohli přijímat platby kartou.

Obrázek článku
Obrázek článku

Jak se připravit na integraci platebního terminálu? 

Pokud jste výrobci dobíjecích stanic je integrace určitě jednodušší. Softwarovou integraci je nutné provést do řídícího systému nabíjecího stojanu, který dává pokyn pro platbu na platebním terminálu a zároveň od něj přijímá informace pro hladký průběh nabíjení a dalších služeb pro uživatele nabíjecích stanic. S naší integrací platebního terminálu, tak budete mít včas nachystané řešení rozšířené o možnost platby kartou pro všechny vaše provozovatele nabíjecích stanic. 
V případě, že jste odběratel nebo provozovatel dobíjecích stanic, bude integrace o něco složitější. Našim společným úkolem bude především přesvědčit výrobce vaší dobíjecí stanice, aby integroval platební terminál, který splňuje české legislativní požadavky. Výrobce tak bude mít náklady na vývoj a je více než pravděpodobné, že nebude chtít takové řešení integrovat. Většinou nabídne stávající připojené řešení zahraničních dodavatelů, které ale nesplňuje legislativní podmínky českého či slovenského trhu.  
Tento úkol jsme schopni zjednodušit, pokud výrobce vašich nabíjecích stanic je našim obchodním partnerem a integraci našich platebních terminálů do svých nabíjecích stanic již zavedenou má.

Je důležité si položit pár otázek.

Jak bude schopen například izraelský akceptátor plateb vydat daňový doklad splňující českou legislativu? Na toto řešení bohužel zahraniční dodavatelé nejsou připraveni, a tak vám nezbude nic jiného než přesvědčit výrobce dobíjecích stanic o integraci tuzemského dodavatele platebních řešení.
Chce provozovatel akceptovat platby v zahraničí? Menší provozovatelé s tím většinou problém nemají. Sice vyúčtování chodí v cizí měně, ale nějak se s tím vypořádají. U větších provozovatelů to tak jednoduché není.

Hardware

K Integracím bezhotovostních plateb do nabíjecích stanic doporučujeme využít typy terminálů Ingenico Self/2000 a Self/4000, které jsou určeny pro provoz ve venkovním prostředí, a navíc vypadají velice dobře. Společnost Ingenico je náš dlouholetý spolehlivý obchodní partner a světoznámý výrobce moderních bezobslužných platebních terminálů.

Obrázek článku

Jak řešit výdej daňového dokladu koncovému zákazníkovi?

Díky našemu propojení dobíjecí stanice s platebním terminálem a službou DOKLAD ONLINE si je schopen koncový zákazník vyzvednout svůj daňový doklad na webu, online. Integrace této služby umožní na účtence zobrazit informace o platbě, dobité KWh a další informace z řídícího systému. Takové řešení umožní splnit legislativní požadavky na výdej zjednodušeného daňového dokladu a je navíc příjemným řešením pro koncového zákazníka. Takové řešení budete moci brzy vidět například na dobíjecích stanicích SIEMENS.

Obrázek článku

Naše VIZE 

Jako dodavatel platebních technologií se i my v SONETu snažíme držet nových trendů v oblasti bezhotovostních plateb a tím snižovat vliv na životní prostředí podporou v oblasti elektromobility. Díky integraci služby DOKLAD ONLINE a bezobslužného zařízení do dobíjecí stanice jsme schopni zajistit výdej nezbytného daňového dokladu o transakci na dobíjecí stanici a splnit tak legislativní požadavky trhu. Produkt DOKLAD ONLINE přispívá také ke snižování objemu zbytečně vytištěných daňových dokladů. Šetříme tak společně s elektromobilitou přírodu. Zákazník, který doklad opravdu potřebuje si jej může vyzvednout z pohodlí domova online.  
Naší vizí je být součásti elektrifikace provozu, a tedy být partnerem v oblasti bezhotovostních plateb pro všechny dodavatele dobíjecích stanic či jejich provozovatele.  
Na nic nečekejte! Začněte řešit připojení platebních terminálů k vašim dobíjecím stanicím již nyní a zjednodušte tak platby na vaší dobíjecí stanici pro všechny zákazníky. Budete tak připraveni i na budoucí legislativní změny. Pro více informací či návrh řešení nás KONTAKTUJTE!