8. leden

Nezastavitelný rozvoj elektromobility

Případové studie

V Evropě jsme v počtu nabíjecích stanic na špičce

Česká infrastruktura nabíjecích stanic je v evropském kontextu a počtu elektromobilů na našich silnicích na špičkové úrovni. Aktuálně je u nás téměř 4500 veřejných nabíjecích bodů, což je mimochodem víc než běžných čerpacích stanic. V Česku nyní připadá jedna čerpací stanice na 1600 aut se spalovacím motorem a jedna dobíjecí stanice je maximálně na pět elektromobilů. Dříve slýchaný argument, že elektromobily není kde nabíjet, tedy už dávno neplatí. 

Obrázek článku

Velká infrastruktura ovšem není vše

Aby mohla elektromobilita srovnat krok s klasickými auty, je důležité srovnat standardy nabíjení elektromobilu ze standardy čerpání paliva na čerpacích stanicích, kde je vše rychlejší a lze využívat všechny dostupné formy plateb. To znamená konkrétně zkrátit průměrnou dobu dobíjení vozidel a rozšířit možnosti úhrady za nabití o bezkontaktní platbu kartou.

Na první podmínce již pracují velké energetické společnosti jako je Pražská energetika, ČEZ a E.ON Drive Infrastructure CZ, které již postupně realizují výstavbu dalších hubů s ultrarychlým nabíjením.

A jak je to s druhou podmínkou – Zavedení přímé bezkontaktní platby kartou?  Tento důležitý krok, který přiblíží platby za dobíjení elektromobilu standardu čerpacích stanic, je již na nás – Specialistovi na platební technologie. Víme, že zavádění dostupných platebních systémů je též nezbytné z pohledu Evropské komise. Podle programového balíčku „Fit for 55“ by měly být od roku 2025 bezkontaktní platební terminály instalovány na všech dobíjecích stanicích. Jsme si vědomi tohoto závazku a postupně integrujeme s našimi obchodními partnery platební technologie do vícero druhů nabíjecích stojanů.

Obrázek článku

Byli jsme u startu

V dubnu minulého roku jsme měli možnost být u zrodu první tuzemské veřejné dobíjecí stanice E.ON Drive s ultrarychlým výkonem 90 kW umožňující bezkontaktní platbu kartou. Stanice se nachází před vlakovým nádražím ve Strakonicích a provozuje ji společnost E.ON Drive Infrastructure.
Tato nabíjecí stanice je nejen nejvýkonnější v Jihočeském kraji, ale také na ni můžete nově, díky naší platební technologii i jako neregistrovaný zákazník platit bezkontaktně platební kartou. Do nabíjecí stanice Unity 90 jsme společně s našim obchodním partnerem Siemens implementovali bezobslužný platební terminál Ingenico Self/2000, který umožňuje rychlou akceptaci bezkontaktních plateb. Řidiči elektromobilu stačí tedy jen přiložit svoji platební kartu, chytré hodinky či telefon s NFC podporou a formou předautorizace bezkontaktně uhradit nabití svého vozidla. Uživatel tak už nemusí používat RFID karty různých společností a instalovat jejich aplikace, což mu doteď snižovalo komfort používání nabíjecích stojanů. Navíc si může daňový doklad vyzvednout pohodlně z domova na webovém portálu DOKLAD ONLINE. Tato služba je u našich obchodních partnerů velice oblíbena, jelikož jim šetří nejen měsíční náklady na případný tisk daňových dokladů, ale i životní prostředí. Což k elektromobilitě jistě patří.

Výhody platby kartou, oceňuje i náš obchodní partner Siemens: „Naše společné jednoduché a široce použitelné řešení nabídne uživatelům dobíjecích stanic v síti E.ON Drive pohodlnou možnost platby za dobití elektromobilu,“ říká Martin Šilar, vedoucí oddělení elektromobility českého Siemensu. „Pro široké přijetí elektromobility jsou dostupnost a komfort dobíjení včetně možností platby zcela zásadní. Rychlé, spolehlivé dobití a snadnou platbu kartou můžeme považovat za trend, který se bude dál rozšiřovat a rozvíjet,“ uzavírá Šilar.

Obrázek článku

A pokračujeme dál i za hranice

Touto realizací ovšem naše spolupráce se Siemensem zdaleka nekončí. Společně jsme ještě minulý rok realizovali další čtyři nabíjecí stanice E.ON Drive v Kladně, Přerově, Valašském Meziříčí a Uherském Brodě. Nyní společně vstupujeme s nabíjecími stanicemi s bezkontaktní platbou i na slovenský trh.

Zajímavé jsou samozřejmě i integrace našich platebních terminálů s dalšími provozovateli nabíječek. Za zmínku jistě stojí krásné designové nabíjecí stojany Olife Energy, kde též můžete zaplatit čerpání elektrické energie pohodlně platební kartou. Naleznete je například v Doksech před hotelem Port u Máchova jezera.

Ano, čeká nás ještě hodně zajímavých integrací v platebních technologiích. A tak si dovolím tento článek zakončit větou mého kolegy Davida Kříčky, který u nás integrace v elektromobilitě zaštituje jako Direct Sales Representative: „Platební technologie v elektromobilitě je velice zajímavý i když časově náročný obor integrací. Ale my víme, že budoucnost je v udržitelné mobilitě, a jsme rádi, že i my tak můžeme přispět k jejímu rozvoji. Což v naší společnosti vnímáme jako náš dlouhodobý závazek“

Pokud zastáváte podobný názor a hledáte obchodního partnera pro integraci bezobslužných platebních terminálů do nabíjecích stojanů, kontaktujte nás. Více zajímavých realizací a detailů o těchto našich platebních technologiích naleznete v sekci Nabíjecí stanice